İnternet Zaman Tüneli

1964 Fikir – Paul Baran “Paylaşılan iletişim üzerine” isimli bilimsel araştırmasında internetin teorik temellerini sundu.

1969Öncü – ABD ilk büyük testi başlattı: Arpanet artık çevrimiçiydi. Sadece dört araştırma kurumunu birbirine bağlıyordu.

1978Yeni ağ standardı – Bugün bile kullanılan IPv4 protokolü kullanıma girdi. Bu sistem sayesinde bilgisayarlar IP adresleri üzerinden tanınabiliyordu.

1984Elektronik Posta – Amerikan platformu CSNET ilk yazılı mesajı Almanya’ya 2 Ağustos 1984′te yolladı. Mesajın alıcısı Karlsruhe Üniversitesinde çalışan bilgisayar araştırmacısı Werner Zorn’du

1988İnternette canlı sohbet – İlk olarak Fin öğrenci Jarrko Oikarien internet üzerinde sohbet etme fikrini ortaya attı. Benzer bir sistem ilk olarak 1981′de BITNET isimli bilgisayar ağı üzerinde geliştirilmişti.

1989ISDN – ISDN CeBIT’de en göze çarpan yenilikti. 65 Kbps’lik veri aktarımının bedeli yaklaşık 75 Alman markıydı.

1989WWW arayüzü – İngiliz bilgisayar araştırmacısı Tim Berners-Lee modern internetin kurucusudur. HTML, WWW hizmeti ve ilk internet sunucusu onun eseridir.

1990Ağ açılıyor – Zamanın gerisinde kalan ARPANET ümitsiz şekilde aşırı yüklenmeye maruz kaldı ve kapatıldı. NSF-NET (Ulusal Bilim Kurumu Ağı) kapatılan sistemin görevlerini aldı ve ilk kez ticari amaçlı ağı kullanıma açtı.

1994 Netscape – “Mosaic” temelli bu yeni internet tarayıcısı kolay sörf için birçok kullanışlı fonksiyon sundu ve bir yıl içerisinde pazar lider haline geldi.

1995Sanal mağazalar – Online hale gelen ilk mağazalar arasında zamanın en küçük kitap dükkanı Amazon’da vardı.Bugün şirketin cirosu 15 Milyon doların üzerinde.

1998Arama Motorları – Yahoo ve Altavista gibi bazı arama motorları 1998 yılında çoktan hizmete girmişti. Ancak bu tarihte Google’da hizmete girdi. Bugün dünyanın en pahalı markalarından biri.

1999Sanal açık arttırmalar – Pazarlık avcıları ve bireysel satıcılar interneti keşfetti. eBay tüm dünyada hızla yayıldı.

1999DSL – Avrupa’da büyük şehirlere ilk kez DSL bağlantısı sunuldu. Veri aktarım hızı maksimum 768 Kbps’ye kadar çıkabiliyordu.

2000Dot-com Balonu – İnternet sayesinde adeta patlama yaşandı, yeni girişimlerin sayısı borsada neredeyse çılgınlığa sebeb oldu. Firmalar yüksek kazanç beklentisini karşılayamadı ve borsa çöktü.

2001Dosya paylaşımı – Dosya paylaşımı yaygın bir aktivite haline geldi. Adeta bir değiş tokuş pazarı haline gelen Napster kullanıcı sayısını 60 milyona yükseltti. Aynı zaman diliminde konuyla alakalı ilk yasal dava açıldı ve Napster geçici olarak servis dışı kaldı.

2004Online oyunlar – “World of Warcraft” pazara online oyun dünyasının ikinci fenomeni olarak çıktı. Bugün oyuna kayıtlı 12 milyon kullanıcı bulunmakta.

2005Web 2.0 – Bu yıla kadar durağan halde olan internet sayfaları yerlerini etkileşimli “sende katıl” sitelerine bıraktı. Sanal alemde StudiVZ ve Wikipedia gibi siteler yılın parlayan yıldızlarıydı.

2007Mobil internet – Apple’ın iphone’u cep telefonunuzdan internette sörf yapabilmenin ne kadar eğlenceli olabileceğini gösterdi. Rakiplerde Apple’ı takip etti ve mobil internet yaygınlık kazandı.

200820092010 …. – Daima Online – The Webcity: cep telefonları artık kalıcı şekilde internete bağlanacak. Hatta televizyonlar bile internet bağlantısına sahip olacaklarki IPTV yavaş yavaş klasik tvnin yerini almaya başladı. Cloud Computing sayesinde artık bilgisayarlardaki yazılımlar, araçlar ağ üzerinde depolanacak ve herhangi bir yerden her zaman erişime açık olacaklar…

Yazar: Uğur Karal

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.