Sahurda çay içenler dikkat!

Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü Obezite Danışma Birimi’nde görevli diyetisyen Zerrin Delibaş Tez, sahurda susuzluğu giderdiği gerekçesiyle içilen çayın, susuzluğa neden olabileceğini bildirdi.

51211_cay_1

Tez, oruç tutan kişilerin ramazan ayını daha sağlıklı geçirebilmeleri için kahvaltıda tüketilen besinlerin sahurda da tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

Ağır yemeklerden uzak durulması tavsiyesinde de bulunan Tez, şöyle konuştu:

“Aksi takdirde vücut, direncini tamamiyle kaybeder. Midesel şikayetler ön planda olur ve bağırsak haraketliliği zayıflar. Bu yüzden, hafif ama bol tüketimler yapılmalı. Sahurda genellikle bol yeşillik ve sulu gıdaların tüketilmesi gerekiyor. Gün içerisindeki harareti ve susuzluğu gidermek için çay içilmesi gerektiği algısı yanlıştır. Çayın içindeki sodyum oranı ciddi yüksektir. Bu insanın gün içerisinde susamasına neden olur. Sahurda çay içmek, susuzluğunu gidermek yerine, susuzluğa neden olur. Bir de vücudun ihtiyacı olan ve vücudun sıvısının tutulmasını sağlayan ‘ADH hormonu’ var. Çay, bu hormonunun baskılanmasına neden olur ve çay içtikten hemen sonra tuvalete gitme ihtiyacı duymanızın sebebi budur. Vücudun ihtiyacı olan sıvının atılımını çay içerek arttırırsanız, vücudun vitamin ve mineral kaybını hızlandırmış olursunuz. Bu yüzden kahvaltıda, sahurda çay tüketimi tamamen yanlıştır.”

Tez, bir insanın sahurda olabildiğince su ve sulu gıdalar tüketmesi gerektiğinin altını çizerek, sahurda taze biber, maydonoz gibi yeşilliklerin tüketilebileceğini anlattı.

Yazar: Uğur Karal

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.