Ridge Racer Unbounded İncelemesi

Şuana kadar oynamış olduğunuz yarış oyunlarından aynı veya farklı hiç farketmez, birkaç yönüyle Ridge Racer Unbounded’ı tanımak ve en azından kısa bir süre bile olsa denemek iyi olabilir.

Yapımcı: Bugbear Entertainment |
Yayımcı: 
Namco Bandai |
Platform: 
PC, Xbox 360, PlayStation 3 |
Tür: 
Yarış|
Çoklu Oyuncu: Var
inceleme : Pckoloji.com

 

 

Hep hazırlıklıyız biz oyuncular, yarış oyunlarına

Devrik başlık… Şuana kadar oynamış olduğunuz yarış oyunlarından aynı veya farklı hiç farketmez, birkaç yönüyle Ridge Racer Unbounded’ı tanımak ve en azından kısa bir süre bile olsa denemek iyi olabilir. Yarış oyunlarını seven oyuncular için uygun bir oyunla mı yine karşımıza çıktı acaba diye düşündüm durdum bu incelemeyi yazmadan önce. Acaba gerçekten de öyle mi? Benim görüşümü merak ediyorsanız, oyuna 75 puan verebilirim. Tabii ki, bu benim oyun için öngördüğüm puan. Ben parmaklarımı yormaya hazırlarken, siz de elinizde kahvenizle rahat koltuğunuzda oturup sadece gözlerinizle bu yazıyı okumaya hazırlanın. Yarış başlasın…

Ortalığı yıkmaya ve ün kazanmaya hazırlanın

Ridge Racer Unbounded’ın derinlerine inmeden önce, serinin geçmişinden ve biraz da oyunun bilinen özelliklerinden bahsetmek istiyorum. İlk olarak 1993 yılında Namco System 22’lerde yola çıkan Ridge Racer serisi, yıllar geçtikçe kendisini biraz olsun değiştirmeyi bildi ve Namco System’de geçirdiği 8 yıldan sonra konsol, avuç içi ve mobil cihazlarda yolculuğunu hiç durmadan devam ettirdi. Şuanda, PC platformunun sokaklarında da hızlıca dolaşmaya başladı bile. İlk kez Namco tarafından temelleri atılan bu oyunun gelişimini, PC platformlarına da geçmesiyle birlikte, yarış oyunları konusunda kendisine güvenen oyun geliştiricisi Bugbear Entertainment üstlendi. Yeni tarzıyla, sokaklarda ardımızdaki rakip yarışçılara lastiklerin kokusuyla, sokak arası tozlarıyla ve önümüze çıkan parazitlerin, o çarpma etkisi sayesinde arkaya fırlamasıyla zor anlar yaşatıyoruz. PC sistemlerine ve diğer platformlara sevilen oyunları geliştiren Bugbear, bu sefer yolunu Ridge Racer serisiyle bulmuş ve benim Need for Speed: Most Wanted’dan kalan zevkimi tamamlamış oldu. Onun kadar basit yarışların olduğunu söyleyemem.

Ridge Racer Unbounded’da önümüze çıkan her şeyi yıkabilme olanağı, benim hoşuma giden unsurlardan. Bu yönüyle öne çıkmış oyunların sayısı, henüz piyasada öyle aklı kurcalayan sayılarda değil. Bileceğiniz üzere, pek çok yarış oyununda, oyuncuların etrafa zarar vermelerini engellemek adet hâline gelir oldu. Ridge Racer Unbounded’ın geliştiricileri bu duruma öyle bir kızmış olmalı ki, biraz fazla aşmışlar bu konuda. Çünkü, yarış sırasında karşımıza çıkan birçok şeyi kırıp, yarıp, biçip – artık ne denirse – geçebiliyoruz. Bunun yanına bir de, rakiplerinizi yarış dışı bırakabiliyorsunuz. Öyle yandan çarpıp, kenara fırlatmak yok. Aslında var da, bildiğiniz türden değil. Biraz daha fazla hasar veriyorsunuz sadece. Hatta havaya uçmasına bile vesile olabilirsiniz. Şahane bir kısa izletiden sonra tekrar yarışa dönüyor, orası ayrı. Oyunda, herhangi bir adrenalin, aksiyon, heyecan – şu birbirine benzeyen tekrarlamaları yazmayı bırakmalıyım artık – anında sağ altta bulunan Power deposu doluyor ve bunu kullanmaya başladığınız zaman, arabanız hem bir miktar hız kazanıyor ve hem de etrafınızdaki rakiplere çarpıp, ağır hasar aldıklarında havaya uçmalarını ya da sağa sola savrulmalarını sağlayabiliyorsunuz.

Depo dedim. Çünkü, bir çeşit nitro diyebileceğimiz bir yapıya sahip bu güç. Ayrıca, bazen yolda karşınıza çıkan kalın duvarları ve tır, kamyon gibi uzun ve ağır araçlara da çarpıp hasar verebiliyorsunuz. Power aktif durumdayken, işaretli olarak size belirtiliyor bu hedefeler. “Nereye çarpamam gerekiyor bunun için?” benzeyen, benim oyunu en başta oynadığımda söylediğim gibi devrik cümleler kurmanıza gerek kalmıyor. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir unsur var ve çok da önemli aslında. Power bittiği zaman, o hedeflere çarpmazsanız sizin için daha iyi olur. Kim o şık görünümü arabanın bir hurdaya dönmesini ister ki? Bu arada bakın konu konuyu açıyor. Hurda demişken şunu da belirteyim; rakiplerinize ve çevreye her çarptığınızda sizin arabanız da hasar görüyor ve yanıp tutuşabiliyor. O yüzden, aman dikkat.

Multiplayer modunda da sıkılacağınızı sanmıyorum çeşitli yarış modları sayesinde, yarışırken farklı heyecanlar yaşamak isterseniz, aşağıda bahsettiğim modların her birini denemenizi tavsiye ediyorum.

Oyunda 5 çeşit yarış tipi bulunuyor; Domination Race, Shindo Racing, Frag Attack, Time Attack ve Drift Attack. Her birinde farklı bir iş için yarışıyoruz ve hepsi de birbirinden eğlenceli. Drift Attack’ta,  keskin virajlarda elde ettiğiniz puanları biriktirmeye çalışıyorsunuz; Domination Race’te, serbestlik sunuluyor ve yarışı 1. bitirmeye çalışıyoruz. Aslında her yarış tipinde de 1. bitirmeye çalışıyoruz; Shindo Racing’de, tek turluk hız yarışlarına örnek gösterilebilir. Dikkat edin, hız önemli; Frag Attack’ta, karşınıza çıkan ve sizi rahat bırakmayan araçları kullanılmaz hâle getirmeye çalışıyorsunuz. Hepsini birer birer havaya uçurmak elverişli bir çözüm; Time Attack’ta da, yarışı kısa bir zaman aralığında bitirmek gerekiyor. Ayrıca, oyuna eklenen tek müzik türü elektronik gibi. Diğer türlere rastlamadım, o kadar bekledim ama…

Yazar: Uğur Karal

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.